Z czego można zrobić kuchenny blat?

Na rynku pojawiło się mnóstwo nowych rozwiązań: od blatów najtańszych, laminowanych, po konglomeraty, kompozyty i blaty betonowe. Najbardziej popularne są nadal blaty wykonane z drewna lub laminatu, ale coraz więcej osób sięga po blaty kamienne i kompozytowe. Czym się od siebie różnią?

Blat z laminatu (cena od ok. 200 zł/m2)

 

Może mieć różne wybarwienia, udawać kamień, drewno albo mieć jeden kolor. Występują też różne struktury powierzchni: gładkie, połyskliwe i chropowate. Blat z laminatu jest odporny na różne plamy, w tym te od oleju, przy czym może mieć różne wykończenie. Polecamy blaty, których boki są zrobione z tego samego laminatu, bez łączenia PVC, które jest narażone na mikropęknięcia, a w dłuższej perspektywie może dostać się tam woda. 

blat laminowany Blat laminowany | Zdj. Agnieszka Pasieka-Adamek | Projekt: Studio Projektowe Atoato
blat z laminatu Laminat kompaktowy | Zdj. Agnieszka Pasieka-Adamek | Projekt: Studio Projektowe Atoato

 

Blat kamienny (cena od ok. 700 zł/m2)

 

Takie blaty najlepiej wykonywać z granitu, ponieważ jest on najbardziej odporny na zarysowania i brud. Granit to materiał naturalny, więc ma ograniczoną kolorystykę: taką, jaką dała natura.

Najbardziej wyszukane kamienie potrafią sporo kosztować. Granity są zimne w dotyku, muszą być konserwowane co jakiś czas, a przy łączeniu płyt widać fazowania (narożniki kamienia nie mogą być wykończone na ostro). Blaty kamienne sporo ważą, więc szafki muszą być wytrzymałe i mieć odpowiednią konstrukcję.

blat kamienny cena Blat granitowy | Zdj. Agnieszka Pasieka-Adamek | Projekt: Studio Projektowe Atoato
blat kamienny do kuchni Blat granitowy | Zdj. Agnieszka Pasieka-Adamek | Projekt: Studio Projektowe Atoato

 

Blat marmurowy (cena od ok. 1000 zł/m2)

 

Marmur to kamień budzący kontrowersje, stosunkowo kruchy i nasiąkliwy, a co za tym idzie – podatny na plamy i przebarwienia. W przeciwieństwie do blatu z konglomeratu i kompozytu nie jest higroskopijny, więc mogą się w nim łatwo rozwijać grzyby i pleśń. Blat marmurowy stosunkowo szybko się rysuje i wymaga co jakiś czas szlifowania.

blat marmurowy
Blat marmurowy | Zdj. Agnieszka Pasieka-Adamek | Projekt: Studio Projektowe Atoato

 

Blat kompozytowy (solid surface: Kerrock, Staron, Corian, Rehau; cena od ok. 1500 zł/m2)

 

Blat z kompozytu jest połączeniem minerałów ze spoiwem, wykonanym z żywicy akrylowej. Blaty kompozytowe występują w bogatej kolorystyce, nie ma też ograniczeń co do ich wielkości. Łączenia płyt nie są widoczne, krawędzie mogą mieć różne profile i być robione na ostro. Także zlew może być wykonany z kompozytu i połączony z blatem tak, aby nie było widać łączeń. W blacie można również zrobić perforacje na ociekacz.

Blaty kompozytowe są ciepłe w dotyku. Na powierzchniach jasnych i ciemnych mogą być widoczne mikro zarysowania, dlatego nie należy kroić na tych blatach. Takie blaty można odnawiać, szlifować i polerować, występują one w połysku lub macie. Są bardziej odporne na środki chemiczne niż konglomeraty. Warstwa kompozytu może być cienka, np. 6 mm, i nakładana na płytę meblową, dzięki czemu te blaty nie ważą tak dużo jak kamienne.

blat kompozytowy
Blat kompozytowy | Zdj. Agnieszka Pasieka-Adamek | Projekt: Studio Projektowe Atoato

 

Blat z konglomeratu kwarcowego (cena od ok. 1500 zł/m2)

 

Składa się z kruszonego kamienia i żywicy poliestrowej. Są bardzo odporne na zabrudzenia i zarysowania, nie chłoną wilgoci, można na nich stawiać gorące naczynia, a niektórzy nawet kroją. Powierzchnia blatu kuchennego kwarcowego może być szczotkowana (matowa i lekko chropowata), polerowana (idealnie gładka, śliska, świecąca), szlifowana (gładka i matowa) lub wave (matowa i nierównomierna struktura przypominająca linie, fale).

blat z konglomeratu kwarcowego
Blat z konglomeratu kwarcowego | Zdj. Agnieszka Pasieka-Adamek | Projekt: Studio Projektowe Atoato

 

Blat ze spieku

 

Jest tworzony z naturalnych materiałów (takich jak: granit, ił, łupek) i spiekany razem. Dzięki twardości można uzyskać bardzo cienkie powierzchnie docinane pod kątem 45°. Takie blaty są bardzo twarde, odporne na uderzenia i ścieranie. Ze spieków oprócz blatów, można wykonywać również fronty mebli. Łączenia płyt są delikatnie widoczne. Blaty ze spieku, podobnie jak blaty kamienne, trzeba impregnować. Przy konglomeratach marmurowych mogą się szybciej niż w innych przypadkach pojawiać plamy i przebarwienia. Blaty ze spieku cechują się odpornością na kwasy (sok z cytryny, ocet).

Blat drewniany

 

Jest niedrogi i łatwo go dociąć – przy łączeniach jest widoczna spoina i nieraz zmieniony kierunek usłojenia. Impregnuje się je lakierami lub olejem (blaty ciemnieją, należy powtarzać olejowanie co pół roku). Taki blat łatwo odnowić, wyszlifować i polakierować, jednak może się on szybko rysować, dlatego nie należy na nim kroić. Poza tym blaty drewniane ulegają przebarwieniom.

 

Blat betonowy

 

Może być wykonane z wylewanego betonu łącznie ze zlewem. Można też okładać płyty meblowe specjalnymi masami betonowymi. W wersji z wylewanego betonu, bez obaw postawimy na nich gorące naczynia, poradzą sobie też z krojeniem. Blaty betonowe da się wybarwiać w różnych odcieniach, zmieniać ich strukturę oraz chropowatość: od bardzo gładkich (poler) do chropowatych i wyglądających na niewykończone. Struktura zależy od użytego szalunku (płyta OSB, drewno, worek płócienny).

blat betonowy do kuchni
Blat betonowy | Zdj. Agnieszka Pasieka-Adamek | Projekt: Studio Projektowe Atoato

Zobacz również:

Jaki zlew wybrać do kuchni
Konsultacje online z architektem wnętrz
3 największe błędy podczas projektowania kuchni II
3 największe błędy podczas projektowania kuchni I