Jaki zlew wybrać do kuchni

Na rynku mamy kilka rodzajów zlewów. Możemy je podzielić na nastawiane i wpuszczane w blat (część z nich może być z nim zlicowana). Zanim więc wybierzesz zlew, dokonaj wyboru blatu. W dużej mierze to od materiału, z jakiego będzie on wykonany, i jego kolorystyki zależy wybór zlewozmywaka. Jeśli zdecydujesz się na materiał nieodporny na wilgoć, np. blat z laminatu lub drewna, to nie zrobisz zlewu podwieszanego.

 

Wielkość zlewu musisz dopasować do wielkości szafek kuchennych. Masz do wyboru różne kształty – od koła, przez prostokąt i kwadrat, aż po narożne. Sprawdź, czy zlew jest prawo- czy lewostronny (zależy to od położenia jego dużej komory).

 

 

Podział zlewów ze względu na materiały:

 

 

  • stalowe – wykonane ze stali emaliowanej. Na nowoczesnych modelach nie widać zacieków ani zabrudzeń. Stal jest łatwa w czyszczeniu, odporna na wysokie temperatury i kwas. Wybierając zlew ze stali, trzeba pamiętać o jego wadach – ma niską odporność na uszkodzenia mechaniczne, jest podatny na matowienie i czasochłonny w pielęgnacji. Zlewy ze stali są zazwyczaj uzupełnieniem kuchni w stylu nowoczesnym lub industrialnym;
  • granitowe – wykonane z kompozytu będącego mieszanką kilku minerałów. Od ich jakości zależy trwałość i wytrzymałość zlewozmywaków kompozytowych – te wysokiej jakości są odporne na plamy, wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Zlewy granitowe bardzo łatwo utrzymać w czystości – nie wymagają zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych;
  • ceramiczne – wykonane z gliny wypalanej w bardzo wysokiej temperaturze. Istotną wadą zlewów ceramicznych jest to, że bardzo łatwo je uszkodzić, porysować, a przy tym ich ceny są dość wysokie;
  • wykonane z tego samego materiału co blat i rowki ociekacza – np. z konglomeratu kwarcytowego lub kompozytowego;
  • szklane – specyficzne i rzadko spotykane. Wykonuje się je ze szkła hartowanego, które jest wytrzymałe. Tego typu zlewy są bardzo stylowe i nowoczesne.

 

 

Podział zlewów ze względu na wielkość:

 

 

  • jednokomorowe z ociekaczem lub bez,
  • dwukomorowe z ociekaczem lub bez,
  • półtorakomorowe z ociekaczem lub bez.

 

 

Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas wyboru zlewu? Na dodatki.

 

Jeśli praca ma przebiegać szybko i sprawnie, warto sprawdzić, co jeszcze może się przydać.

 

 

Do wyboru są:

 

  • deski – oprócz ociekacza do niektórych modeli można dokupić specjalnie dopasowane deski drewniane, które mogą nam posłużyć do krojenia produktów spożywczych w czasie przygotowywania posiłków, a po skończonej pracy – zasłaniaja komorę zlewu. To rozwiązanie ma przynajmniej dwie zalety – oszczędza miejsce oraz ułatwia pracę;
  • dozownik do mydła (montowane przy zlewie) – nie w każdym blacie można je założyć;
  • wkłady i koszyki do zlewu – usprawniają obróbkę produktów spożywczych;
  • młynki do rozdrabniania odpadów (montowane pod zlewem).

 

zlew wpuszczony w blat
ceramiczny zlew w jasnej kuchni
stalowy zlew dwukomorowy do kuchni
jednokomorowy zlew wpuszczony w blat z ociekaczem

Więcej znajdziesz w moje książce: Jak urządzić kuchnię marzeń

 

 

Możesz też obejrzeć 95 odcinek Kursu na wnętrze,  gdzie pokazuję przykłady zlewów.

Zobacz również:

Jaki zlew wybrać do kuchni
Konsultacje online z architektem wnętrz
3 największe błędy podczas projektowania kuchni II
3 największe błędy podczas projektowania kuchni I