3 największe błędy podczas projektowania kuchni I

Opowiem dzisiaj o 3 największych błędach w projektowaniu kuchni marzeń. Przedstawię Wam błędy, które są dosyć często popełniane i powiem jak ich uniknąć. Dla niektórych rozwiązania, które przedstawię, mogą być koniecznością, bo mają bardzo małą kuchnię.  Dla innych będą po prostu kompromisem.

 

 

Za mało blatu roboczego

 

 

Blat roboczy powinien być tak zaplanowany, aby miał około 120 centymetrów. Taka długość zapewni nam swobodę i komfort w codziennych pracach kuchennych. Nie zawsze jest to możliwe do zrealizowania. Wszystko zależy od tego jak dużą mamy kuchnię.

 

Jeżeli masz małą kuchnię, w której musisz umieścić wszystko na jednej ścianie, nie ma możliwości zastosowania blatu, który będzie miał 120 centymetrów. W takiej sytuacji projektując kuchnię, można zachować pewne odległości: pomiędzy zlewem a płytą, pomiędzy płytą a ścianą, pomiędzy zlewem a np. ścianą z drugiej strony tak, żeby dwie osoby mogły pracować w kuchni jednocześnie.

 

Jak w takiej sytuacji zaaranżować kuchnię? Jeżeli macie możliwość, możecie zastosować wyspę albo półwysep.

 

 

Warianty zastosowania wyspy:

 

 

  • Półwysep na stałe. Rozwiązanie szczególnie praktyczne w małych przestrzeniach, kiedy nie mamy możliwości posiadać i wyspy i stołu. Doklejamy blat roboczy, robimy z niego wyspę i dosuwamy do tego blat stołu. Blat stołu jest niżej na wysokości około 76 centymetrów. Blat roboczy np. na wysokości 90 centymetrów, jeżeli ta wysokość jest dla nas optymalna. Dzięki temu zyskujemy dodatkowe miejsce, nawet jeżeli wcześniej nie było to przewidziane.
  • Wyspa z możliwością dostawiania / przesuwania. Jest ona stosunkowo lekka i możemy ją przesunąć w prawo, w lewo, możemy ustawić ją według potrzeb. Ważne, żeby ta wyspa nie była ustawiona w komunikacji. Miejsce położenia powinniśmy dostosować do tego, jakie mamy pomieszczenia na około. Gdzie znajduje się jadalnia, gdzie znajduje się salon i gdzie znajduje się WC.
  • Wyspa zrobiona na kółkach. Takie wyspy na kółkach, nieduże około 120 – 140 centymetrów można kupić gotowe. Dużo firm takie produkuje. Jeżeli chcesz dłuższą wyspę, to musisz zrobić ją na zamówienie. Ważne, żeby kółka, które będą zamontowane do takiej wyspy, były odpowiednie do danego ciężaru i żeby miały blokadę tak, żeby ta wyspa podczas krojenia nam się nie przesuwała.

 

 

projekt kuchni z małym blatem roboczym
projekt kuchni z wyspą
projekt kuchni z płytą grzejną obok zlewu
projekt kuchni z płytą grzejną obok szafki

 

Płyta grzewcza obok zlewu

 

 

Kolejną ważną rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę, aranżując przestrzeń kuchni, jest umiejscowienie płyty grzewczej. Częstym błędem jest umieszczenie płyty obok zlewu, co prowadzi do problemów w trakcie użytkowania. Jeżeli chciałbyś pracować w kuchni razem we dwie osoby, to będziecie sobie przeszkadzać.

 

Umieszczenie płyty grzewczej obok zlewu może również prowadzić do niebezpiecznych sytuacji. Przez zbyt bliską odległość płyty od zlewu jedna osoba może zahaczyć drugą i może wypaść komuś z ręki np. patelnia z olejem. Jeżeli masz płytę gazową łatwiej o sytuację, w której możesz zahaczyć ubraniem o włączony palnik. Dlatego staraj się nie robić płyty, obok zalewu, aby uniknąć takim sytuacjom.

 

Dodatkowym rozwiązaniem np. w mieszkaniach pod wynajem jest zastosowanie płyty dwupalnikowej.  Dzięki temu zyskujesz odległość ok. 15 – 30 centymetrów pomiędzy tymi sprzętami i już robi się bezpieczniej.

 

 

 

 

Płyta grzewcza obok lodówki i szafek

 

 

Przygotowując projekt kuchni, chcemy mieć jak najwięcej blatu roboczego, co jest bardzo istotne. Chcąc zyskać dodatkowe centymetry, często przesuwamy płytę grzewczą do szafki albo do lodówki.

 

Takie umiejscowienie płyty stwarza problem, jeżeli chcesz użyć czterech palników jednocześnie. Dużego garnka nie postawimy, bo on  najczęściej lekko wystaje i będzie zahaczał o bok ściany, szafki lub lodówki. Rozwiązaniem może być zakup takiej płytę, żeby większe palniki były po drugiej stronie.

 

Najlepiej jednak odsunąć płytę o około 30 – 50 – 60 centymetrów. Jeżeli nie możesz to, chociaż o 15 cm na takie małe wąskie kargo, które możesz zrobić pod blatem. W tym miejscu można zrobić na przykład jakiś dozownik na oliwy, wody czy też umieścić metalowy element do powieszenia ręczników. Dzięki takiemu zabiegowi zyskujesz kilka centymetrów, dzięki którym kuchnia staje się bardziej funkcjonalna.

 

 

 

 

Mam nadzieję, że te 3 przykłady błędów pomogą Ci w uniknięciu ich przy projektowaniu Twojej kuchni marzeń.

 

 

W drugiej części przedstawię kolejne 3 błędy, których nie możesz popełnić, planując swoją kuchnię. Obserwuj naszą stronę, aby być na bieżąco.

 

 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapraszam do pobrania e-booka „10 największych błędów podczas aranżacji kuchni” E-book

 

 

Zapraszam do obejrzenia 88 odcinka Kursu na wnętrze, omawiam w nim 3 największe błędy przy projektowaniu kuchni część I:

Zobacz również:

Konsultacje online z architektem wnętrz
3 największe błędy podczas projektowania kuchni II
3 największe błędy podczas projektowania kuchni I
Pantone – Kolor roku 2021